Φαράγγι Πάντα Βρέχει Δολιανά - Ευρυτανία

Ιστορικά - Θρησκευτικά - Μουσεία - Φυσικό Κάλλος


Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας





Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά ή διαφορετικά Στουρνάρα (Δολιανά και Στουρνάρα είναι το χωριό) νότια του νομού.

Η ονομασία του οφείλεται στο ότι σε μία περιοχή του φαραγγιού η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80m παγωμένα νερά που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες, λόγο του μεγάλου ύψους τους όμως η ροή τους δεν συνεχής και συμπαγής αλλά διασπάται σε μία μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες δημιουργώντας μία συνεχή τεχνητή βροχή μετατρέποντας το ήδη πανέμορφο τοπίο σε μαγευτικό.

Υπάρχουν τρεις διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσεγγίσετε το φαράγγι, σε όλες πρέπει να οδηγήσετε με αυτοκίνητο πρώτα το οποίο συνιστούμε να είναι τύπου τζιπ και στην συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι (river trekking) για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει, όποια και αν ακολουθήσετε πραγματικά θα αποζημιωθείτε από την άγρια ομορφιά των τοπίων που θα συναντήσετε.

Οι διαδρομές εν συντομία

Διαδρομή Α

  • Καρπενήσι
  • Μεγάλο Χωριό
  • Κορυφή βουνού Καλιακούδας
  • Στουρνάρα (ή αλλιώς Δολιανά)
  • Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
  • Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Διαδρομή Β

  • Καρπενήσι
  • Ράχη Τυμφρηστού
  • Κρίκελλο
  • Δομνίστα
  • Σκοπιά
  • Άγιος Χαράλαμπος
  • Καστανούλα
  • Ροσκά
  • Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
  • Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Διαδρομή Γ

  • Καρπενήσι
  • Γαύρος
  • Προυσός
  • Τόρνος
  • Καστανιά (έξω από το χωριό)
  • Πρόδρομος
  • Ροσκά
  • Γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς όπου ξεκινάει το river trekking στο Κρικελιώτη ποταμό ακολουθώντας την ροή του ποταμού
  • Τοποθεσία Πάντα Βρέχει

Πεζοπορία river trekking

Η πεζοπορία στο Κρικελιώτη λοιπόν ξεκινάει από την γέφυρα Στουρνάρας Ροσκάς, πρόκειται για μία διαδρομή 40 περίπου λεπτών περπατώντας πότε μέσα στο ποτάμι πότε πάνω σε βράχους (οι οποίοι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ειδικά όταν είναι βρεγμένοι καθώς είναι ιδιαίτερα γλιστεροί). Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η στάθμη του νερού δύσκολα ξεπερνά το ύψος της μέσης ενός ενήλικα και αυτό συμβαίνει σε μερικά σημεία μόνο * κάνοντας την διάσχιση του σχετικά εύκολη ακόμη και για παιδιά (παιδιά κάποια ηλικίας βέβαια και με την συνεχή επίβλεψη ενήλικα).

Στην αρχή της πορείας μας προς στο φαράγγι θα αντικρίσουμε την κρεμαστή γέφυρα του Κρικελιώτη, συνεχίζοντας θα την διαδρομή μας στο φαράγγι μπορούμε να θαυμάσουμε κάποιους μικρούς καταρράκτες και πηγές που χύνονται στον ποταμό προμηνύοντας το φαντασμαγορικό θέαμα της βροχής με τα μικρά ουράνια τόξα του σημείου Πάντα Βρέχει. Στην βάση των καταρρακτών του Πάντα Βρέχει δημιουργούνται μικρές φυσικές πισίνες που βρέχονται με παγωμένα αλλά και συνάμα κρυστάλλινα οι οποίες προσφέρονται για όσους είναι τολμηροί για κολύμπι.

Το φαράγγι προσφέρει πολλές όμορφες εικόνες και το κάνει κατάλληλο για φωτογραφία. Άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς είναι το canoe kayak και rafting για τους λάτρεις των συγκεκριμένων σπορ βέβαια.

* Σε άλλα σημεία του ποταμού η στάθμη του νερού είναι πιο χαμηλή και σε άλλα πιο υψηλή (συνήθως συμβαίνει το πρώτο), το πιο εύκολο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να αποφύγουμε τα δύσκολα σημεία είτε ακολουθώντας άλλα σημεία είτε περνώντας πάνω από βράχια με ιδιαίτερη προσοχή βέβαια.

Πως θα πάτε

Ο προορισμός μας βρίσκεται Ν από το Καρπενήσι.
Ξεκινάμε από την διασταύρωση των οδών Μπακογιάννη και Απόδημων Ευρυτάνων.

Διαδρομή Α.

  1. Κατευθυνόμαστε στην οδό Μπακογιάννη, σε 0.3km στα δεξιά μας βλέπουμε το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, εμείς συνεχίζουμε στην αριστερή παρατεταμένη στροφή 180 μοιρών και αμέσως μετά στην δεξιά, η ονομασία του δρόμου αλλάζει και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Παναγίας Προυσιωτίσης.
  2. Συνεχίζουμε στην Παναγίας Προυσιωτίσης, σε 0.6km και μετά από δύο διαδοχικές στροφές η πρώτη δεξιά και η δεύτερη αριστερή η ονομασία του δρόμου αλλάζει ξανά και βρισκόμαστε πλέον στην οδό Χρυσής Κατσαμπά.
  3. Συνεχίζουμε στην οδό Χρυσής Κατσαμπά, σε 0.8km φτάνουμε σε κόμβο όπου στρίβουμε δεξιά στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας (η οποία μετονομάζεται σε Περιμετρική Καρπενησίου αν στρίψουμε αριστερά).
  4. Συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας, σε 9.4km στρίβουμε αριστερά προς Μεγάλο Χωριό.
  5. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 1.4km στρίβουμε αριστερά προς Φαράγγι Πάντα Βρέχει.
  6. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0.4km φτάνουμε σε διακλάδωση όπου στρίβουμε ελαφρώς αριστερά (προσοχή στρίβουμε ελαφρώς αριστερά, όχι αριστερή στροφή σχεδόν 180 μοιρών). Η πορεία μας από εδώ και πέρα συνεχίζεται σε χωματόδρομο. *
  7. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0.9km φτάνουμε σε διακλάδωση όπου συνεχίζουμε ευθεία (δεν στρίβουμε δεξιά).
  8. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 2.4km φτάνουμε σε διακλάδωση όπου στρίβουμε αριστερά.
  9. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 1.9km στρίβουμε δεξιά σε κλειστή στροφή.
  10. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 1.9km στρίβουμε ξανά δεξιά.
  11. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 1.8km στρίβουμε ξανά δεξιά.
  12. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0.5km φτάνουμε σε διακλάδωση όπου συνεχίζουμε ευθεία (δεν στρίβουμε δεξιά).
  13. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0.2km στρίβουμε αριστερά.
  14. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 3.1km φτάνουμε σχεδόν στην κορυφή της Καλιακούδας, από εδώ και στο εξής η πορεία μας θα είναι καθοδική.
  15. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 2.9km φτάνουμε στο χωριό Δολιανά ή αλλιώς Στουρνάρα. αριστερά.
  16. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0.4km στρίβουμε δεξιά (σχεδόν 180 μοίρες).
  17. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 2.5km φτάνουμε σε διακλάδωση όπου στρίβουμε δεξιά.
  18. Συνεχίζουμε την πορεία μας, σε 0.2km περίπου έχουμε φτάσει στις όχθες του Κρικελοπόταμου όπου και παρκάρουμε το όχημα μας.
  19. Η πορεία μας από εδώ και πέρα συνεχίζεται με τα πόδια διανύοντας την απόσταση των περίπου 2.5km μέσα από το ποτάμι (σύμφωνα με την ροή του) για να προσεγγίσουμε το Πάντα Βρέχει. **

* Ο χωματόδρομος στην αρχή είναι βατός αλλά όσο προχωράμε θα χαλάει, μερικά σημεία τον κάνουν σχεδόν απροσπέλαστο για όχημα διαφορετικό από τζιπ εξαιτίας των νεροφαγών από τις βροχές ( - το νερό καθώς κυλάει προς τα κάτω από το βουνό και προσπαθεί να περάσει κάθετα τον δρόμο που συναντάει τον σκάβει με την ροή του σχηματίζοντας αυλάκια σε αυτόν, αυτά είναι τα νεροφάγια). Επίσης σε μερικά σημεία ο δρόμος είναι αρκετά στενός και υπάρχουν αρκετές κοφτερές πέτρες οι οποίες μπορεί να δυσκολέψουν την κατάσταση. Όποιος διαθέτει τζιπ, είναι προσεκτικός και έχει έστω και ελάχιστη εμπειρία από χωμάτινες διαδρομές δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Η διαδρομή αυτή γίνεται και με δικίνητο όχημα αν ο οδηγός διαθέτει αρκετή εμπειρία από ανάλογες διαδρομές κάτι το οποίο βέβαια δεν συνιστούμε να επιχειρήσετε, αν διαθέτετε καινούργιο όχημα ή χαμηλό απλά μην το προσπαθήσετε.

** Για να προσεγγίσουμε το Πάντα Βρέχει θα χρειαστεί να διανύσουμε μία απόσταση περίπου 2.5km διάρκειας 20 με 25 λεπτών. Σε κάποια σημεία το νερό μπορεί να φτάνει μέχρι την μέση ενός ενήλικα. Προσοχή στις πέτρες οι οποίες είναι έξω από το νερό και είναι βρεγμένες ή έχουν βρύα γιατί συνήθως γλιστράνε (οι υπόλοιπες γλιστράνε έτσι και αλλιώς).

 

Όχημα:

  • Τζιπ

 

Εξοπλισμός:

  • Πετσέτα
  • Μαγιό
  • Δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια (ένα για να κινήστε μέσα στο ποτάμι και ένα για μετά)

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Η επίσκεψη στο Πάντα Βρέχει πραγματοποιείται από τις Αρχές Ιουνίου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη καθώς την υπόλοιπη περίοδο ο Κρικελοπόταμος έχει αρκετά νερά και δεν είναι δυνατόν να τον διασχίσει κανείς με τα πόδια.
  • Ανεξαρτήτου εποχής μην επιχειρείτε την διαδρομή με κακοκαιρία.

Πατήστε εδώ για να εμφανιστούν στο χάρτη τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος αλλά και για να μπορείτε να υπολογίσετε τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων που επιθυμείτε

26261
34.0
90
Προτείνουμε για την διαμονή σας

Δείτε επίσης...